В нощта срещу събота, 20 юли, руските войски са атакували Киев с "нов мистериозен дрон“, който е бил вписан в официалните доклади на украинските военни като "БпЛА от неизвестен тип“, съобщава изданието Defense Express, като публикува и съответната снимка.

Уточнява се, че дронът се е движил на много ниска надморска височина от 20-30 метра. От снимката на останките му става ясно, че той наистина е много различен от Shahed-131/136.

"Нещо повече, изяснено е, че се е движил на свръхниска височина от 20-30 метра, а последното директно показва, че най-вероятно това е дрон камикадзе“, обясняват анализаторите.

Defense Express е получил допълнителни снимки на сваления дрон от собствени източници. Това позволява на експертите да разкрият, че става въпрос за БпЛА с над четириметров размах на крилата и фюзелаж с квадратен профил.

Експертите отбелязват, че дронът прилича на руския ZALA 421-20, който има някои подобни характеристики. Но той е разузнавателен и следователно едва ли би летял на такава ниска височина. Освен това дронове от този тип са рядкост и е малко вероятно да бъдат произведени все още, тъй като ZALA започна да рекламира този дрон в началото на 2010 година, а сега той дори не се появява в продуктовия каталог на компанията, твърдят от редакцията.

Сега останките от мистериозния дрон се изследват. Неговите възможности, характеристики, както и производителят и компонентите, от които е сглобен, ще бъдат изяснени в близко бъдеще, допълват от редакцията.