Обединеното кралство "не може и няма просто да подмине" "отвратителната и варварска" атака на Русия срещу Украйна," каза британският премиер Борис Джонсън, цитиран от BBC

Джонсън каза, че президентът Владимир Путин е предприел "огромна непровокирана инвазия по суша, море и въздух".

Той заяви, че Обединеното кралство и съюзниците ще приложат "мащабен пакет" от санкции, за да "съсипят" руската икономика.

В предварително записано телевизионно изявление Джонсън подчерта, че Украйна "не е някаква далечна страна, за която знаем малко".

Той добави: "Имаме украински приятели в тази страна, съседи, колеги. Украйна е страна, която от десетилетия се радва на свобода и демокрация и правото да избира собствената си съдба."

Той заяви, че Обединеното кралство и светът не могат да допуснат тази свобода "да бъде унищожена“.

В резултат на това Обединеното кралство и неговите съюзници ще се споразумеят за "мащабен пакет от икономически санкции" в опит да "съсипят" руската икономика, каза Джонсън, като предупреди, че Западът ще трябва да спре зависимостта си от руските енергийни ресурси.

"Нашата мисия е ясна: дипломатически, политически, икономически и в крайна сметка военно, това отвратително и варварско начинание на Владимир Путин трябва да завърши с провал“, каза той.

Превод и редакция: Юлиян Марков