Владимир Путин избра да продължи войната до окончателна победа на Русия, а в Украйна съществуването на Европейския съюз е поставено на карта. Това предупреди Върховният представител на ЕС по външните въпроси и политиката за сигурност Жозеп Борел в интервю за британския вестник The Guardian.

Вероятно сега е моментът, в който трябва да се оцени опасността от заплахата за цяла Европа, а не само за Украйна. Ако ЕС не промени бързо курса и не мобилизира своите способности, това ще позволи на Русия да спечели войната, подчерта испанският дипломат.

По думите му Путин няма да се задоволи с окупираната част от Украйна, ако останалата е в рамките на Общността.

"Той няма да се откаже от войната, особено преди американските избори, които биха могли да му осигурят много по-благоприятен сценарий. Следователно трябва да се подготвим за конфликт с висока интензивност за дълго време“, заключи Борел, добавяйки, че руският президент е готов да се бори до окончателната победа.

Според Борел успехът на Русия зависи от това дали тя може да разположи възможно най-много войски на бойното поле, като се има предвид най-големият брой жертви. В същото време според него Путин е допуснал грешка в оценката на потенциала на своята армия, възможностите на украинската съпротива, волята на Европейския съюз, както и на НАТО. "Една терористична страна обаче е готова да се бие и да позволи хората й да умират“.

"Русия така и не успя да стане нация. Винаги е била империя с цар – включително по време на СССР, а сега и с Путин.  Това е константата при Русия, нейната политическа идентичност и, като следствие, заплаха за нейните съседи – и особено за нас“, обобщи Борел.