Хизбула не търси война с Израел, тъй като е "съвършено наясно“, че това може да въвлече Иран да се присъедини към конфликта, но ситуацията се влоши след неотдавнашната атака срещу ХАМАС в Ливан, заяви главният дипломат на ЕС Жозеп Борел пред EFE в интервю от Бейрут.

Борел, който беше в Ливан три дни след като висшата фигура на ХАМАС Салех ал Арури беше убит при предполагаема израелска операция, посочи, че подновеното напрежение "само е засилило необходимостта“ той да посети Ливан на фона на месеци на интензивна трансгранична размяна на огън между шиитското движение и израелските сили.

По време на предварително планираното си посещение Борел участва в разговори на високо ниво с ливански лидери като част от усилията си да предотврати война между Ливан и Израел. Той се срещна и с лидера на парламентарния блок на Хизбула Мохамад Раад.

"Направих извода, че Хизбула не търси война или не търси война с по-голям интензитет и по-голямо разширение“, увери Борел.

"Впечатлението ми, което се надявам да не е грешно, е, че те са напълно наясно със сериозността на ситуацията и последствията, които би имала една по-голяма конфронтация, която може да въвлече Иран в нея“, добави той.

Ръководителят на външната политика на ЕС призна, че ситуацията в Ливан е "критична“ и че "нещата са станали по-грозни на място“ след убийството на Ал Арури в предградие на Бейрут.

В събота (6 януари) Хизбула изстреля повече от 60 ракети по израелски разузнавателен център в отговор на убийството във вторник, отбелязвайки първото подобно нападение близо до ливанската столица след войната с Израел през 2006 г.

"Всяко действие предизвиква реакция, която от своя страна предизвиква друга. Това се нарича ескалация. Ако някой не натисне спирачките, можем да се окажем на ръба на пропастта“, предупреди Борел.

Въпреки че Борел вярва, че сблъсъците в момента са в рамките на така наречените правила за ангажиране, той вижда, че е "много трудно, ако не и невъзможно“ за Хизбула и други ирански съюзници в така наречената Ос на съпротивата да мълчат толкова дълго докато израелските бомбардировки продължават в Газа.

Според Борел дипломатическите усилия за деескалация трябва да се съсредоточат върху справянето с "факторите на нестабилност“, засягащи граничните райони между Ливан и Израел, разделени от недемаркирана линия в спорни територии.

"Мисля, че ще трябва да има някакви преговори, които да се занимават с всичко наведнъж и това трябва да е възможно“, заяви той.

По-рано тази седмица лидерът на Хизбула Хасан Насрала отвори вратата за бъдещ диалог за очертаване на границата между двете страни, които в момента са разделени от начертана от ООН линия на оттегляне. Той обаче го обуслови от предшестващия край на войната в Газа.

Въпреки това първият дипломат на ЕС призова за "напредък в задачата“ доколкото е възможно, като призна, че териториален спор не се разрешава за "уикенд“ и че някои аспекти, като възможността Хизбула да се разоръжи на юг, "сега изглеждат малко утопично."

Борел не вярва, че е "загубил“ способността си да говори с арабския свят поради фрагментираната позиция на ЕС по отношение на подкрепата за прекратяване на огъня в Газа.

Той припомни, че е настоявал "от самото начало", че Израел трябва да спазва "правилата на войната".

Главният дипломат на ЕС осъди цивилните жертви в палестинския анклав, подчертавайки "сериозната“ хуманитарна криза и осъждайки "напълно неприемливите“ изявления, направени от няколко министри от израелското правителство.

"Не е приемливо в правителството на една демократична държава, която е съюзник на Европа, да говорят нещата, които казват за съдбата на палестинците. И те трябва да разберат, че критиките срещу правителството на Израел не могат да се определят като антиционистки“, заяви Борел.

Друго разклонение на войната в Газа са атаките на йеменските бунтовници хуси срещу търговски кораби в Червено море, проблем, който Европа смяташе да реши, като разшири мандата на своята мисия за борба с пиратството в Индийския океан, ход, на който Испания се противопостави.

Борел ще "предложи“ създаването на специфична операция за защита на морската търговия в Червено море, която ще трябва да бъде одобрена "единодушно“ и страните, които желаят да участват, могат да го направят.

"Ще го поставим на масата на срещите следващата седмица в Брюксел“, заяви той.