Европейският съюз трябва да увеличи износа на украинско зърно по суша след решението на Русия да се оттегли от т.нар. зърнена сделка и да засили военната подкрепа за Киев. Съответното призова Върховният представител на ЕС по външните въпроси и политиката за сигуност Жозеп Борел преди срещата с външните министри на държавите от Общността, предава РБК-Украйна.

"Е, освен морето, имаме и пътища за солидарност, които ни позволяват да изнасяме много зърно от черноморските пристанища през сухопътните граници на държави-членки, съседни на Украйна. Ще трябва да се увеличи“, цитира агенцията думите му.

Борел подчерта, че пристанищата на европейските страни ще трябва да увеличат капацитета си за износ на украински продукти, което ще означава "повече усилия за украинските съседи".

По думите му европейските министри ще обсъдят как да помогнат на Украйна в ситуацията, но подчерта, че според него има само един изход - увеличаване на военната подкрепа.

"Ако ги бомбардират, ние трябва да предоставим противовъздушни оръжия. Ако руснаците използват дронове, ние трябва да предоставим на украинците зенитни оръжия, за да унищожат тези дронове. Но масираните атаки от последните три нощи изискват отговор от наша страна, може да има само един отговор, различен от реториката - предоставяне на допълнителни военни ресурси", категоричен бе дипломатът.

Борел обяви, ще предложи увеличаване на Европейския фонд за мир, но не поясни с колко точно.