Върховният представител на ЕС по въпросите на външните работи и политиката на сигурност Жозеп Борел в речта си във Върховната Рада посвети значителна част от нея на важността на поддържането на политическия плурализъм и свободата на словото дори в условия на война, съобщава "Украинская правда“.

Борел припомни историческото решение на лидерите на ЕС да започнат преговори за присъединяване с Украйна, но също така припомни, че за това е необходимо да се премине през необходимите реформи. Отбелязвайки вече свършеното, той подчерта, че предстои още много работа.

Борел направи паралели между истинската инфраструктура, която Украйна ще трябва да изгради и възстанови, и "невидимата инфраструктура“ на демокрацията, като върховенството на закона и политическия плурализъм.

"Трябва да е очевидно за всички, че разпределението на властта, инклизивното управление, зачитането на човешките права, социалното сближаване са невидимата инфраструктура, която прави една страна свободна и обединена. Това са крайъгълните камъни на едно демократично общество", подчерта Жозеп Борел.

Той отбеляза, че това наистина е предизвикателство за страната по време на война, но Украйна ще трябва "да спечели две битки едновременно“.

"Винаги има силно и разбираемо изкушение да се централизира властта и да се ограничи свободата на словото, защото има война. Но по време на война проверките и балансите са по-важни от всякога. Зачитане на върховенството на закона и поддържане на демократичен диалог между правителството и противопоставянето само ще засили вашата устойчивост и способността на страната да спечели войната“, подчерта първият дипломат на ЕС.

В този момент депутатите го прекъснаха с бурни аплодисменти, които продължиха почти половин минута.

"Фактът, че сте демократично общество, е най-голямото ви предимство в противопоставянето на диктатурата на Путин. Знам за известната украинска поговорка, че "за двама казаци има трима хетмани", пошегува се Борел, като веднага добави, че подобни поговорки има и за неговата родина Испания.

"Да, понякога политическият плурализъм създава противоречия, с които не е лесно да се справим. Но плурализмът на мнения е много типичен за европейското общество. И това е нашата сила. И това е нещо, което Путин никога няма да разбере", добави европейският дипломат.

 Едно от условията на ЕС за отпускане на 50 милиарда евро макрофинансова подкрепа на Украйна за четири години е Украйна да продължи да подкрепя и зачита ефективните демократични механизми.