Европейският съюз предупреди развиващите се страни, че Русия предлага евтино зърно, "за да създаде нови зависимости чрез изостряне на икономическата уязвимост и глобалната продоволствена несигурност“, според писмо, видяно от Reuters в сряда.

Ръководителят на външната политика на ЕС Жозеп Борел писа в понеделник на развиващите се страни и на Групата на 20-те страни, за да ги призове да говорят "с ясен и единен глас“, за да накарат Москва да се върне към сделката, която позволява износа на украинско зърно през Черно море и да спре ударите по пристанищната инфраструктура на Украйна.

"Докато светът се сблъсква с нарушени доставки и по-високи цени, Русия сега се обръща към уязвимите страни с двустранни предложения за доставки на зърно на намалени цени, като се преструва, че решава проблем, който сама е създала“, заяви Борел.

"Това е цинична политика на умишлено използване на храната като оръжие за създаване на нови зависимости чрез изостряне на икономическата уязвимост и глобалната продоволствена несигурност“, добави той.

Руският президент Владимир Путин обеща на африканските лидери миналата седмица, че Москва е готова да замени износа на украинско зърно за Африка както на търговска основа, така и на база помощ, за да изпълни това, което според него е критичната роля на Москва в глобалната продоволствена сигурност.

Русия е категорична, че ако исканията за подобряване на собствения й износ на зърно и торове не бъдат изпълнени, тя няма да възобнови черноморското споразумение. Едно от основните искания на Москва е Руската земеделска банка да бъде отново свързана към системата за международни плащания SWIFT. ЕС я отряза през юни 2022 г.

"ЕС не пести усилия, за да гарантира, че санкциите нямат въздействие върху продоволствената сигурност на трети страни. Няма санкции върху руския износ на храни и торове за трети страни“, пише Борел.

Той добави, че "ЕС е напълно ангажиран с предотвратяването на свръхсъответствието и намаляването на рисковете“ и очерта някои от тях.

Генералният секретар на ООН Антонио Гутериш заяви миналия месец, че служители на ООН "наскоро са посредничили с конкретно предложение“ с Европейската комисия, за да се даде възможност на дъщерно дружество на Руската земеделска банка да си възвърне достъпа до SWIFT.

Борел не спомена това предложение в писмото си. По думите му, ЕС ще "продължи да подкрепя неуморните усилия“ на ООН и Турция за съживяване на черноморската сделка за зърно.

Борел сподели писмото от 31 юли с колегите си от ЕС в сряда, заявявайки, че има за цел "да противодейства на руската дезинформация относно глобалната продоволствена сигурност и въздействието на санкциите на ЕС“.

По думите му, е от ключово значение държавите от ЕС да продължат да лобират пред останалия свят за продоволствената сигурност, особено преди годишната среща на световните лидери в ООН в Ню Йорк следващия месец.

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен трябва да председателства заседание на Съвета за сигурност на ООН в четвъртък относно глада и глобалната продоволствена несигурност, причинени от конфликт.