Върховният представител на ЕС за външната политика и сигурността Жозеп Борел осъди нападението на израелски заселници срещу палестинското село Джит на Западния бряг и обяви, че планира да предложи санкции на ЕС срещу онези, които позволяват действията на насили от стран на заселниците, "включително някои членове на израелското правителство".

"Ние осъждаме атаките на заселниците в Джит, които имат за цел да тероризират палестинските цивилни", посочва Борел в социалната мрежа X.

Той добавя, че "ден след ден, с почти пълна безнаказаност, израелските заселници подбуждат към насилие в окупирания Западен бряг, като допринасят за застрашаването на всеки шанс за мир".

Един палестинец е убит, когато десетки израелски заселници са нападнали село Джит на Западния бряг, където са подпалили няколко къщи и коли, съобщават палестински служители.

Според палестинското министерство на здравеопазването 22-годишен мъж е бил убит при стрелбата, а друг мъж е бил тежко ранен в това, което министерството осъди като акт на "организиран държавен тероризъм".

Израелските отбранителни сили съобщиха, че заселници, някои с маски, са хвърляли камъни и коктейли "Молотов" в селото и че един човек е бил арестуван, съобщава BBC.