Войната в Украйна може да приключи до две седмици, ако Западът спре да подкрепя Киев. Това обаче ще доведе до постигане на целите на руския президент Владимир Путин. Това е заявил Върховният представител на Европейския съюз по външните въпроси и политиката за сигурност Жозеп Борел, съобщава РБК-Украйна като се позовава на публикация на испанската 20minutos.

"Много хора искат войната да свърши възможно най-скоро. Преди всичко самите украинци. Но основното е как? Ако спрем да подкрепяме Украйна, войната ще свърши след две седмици и Путин ще постигне целите си", е коментирал Борел.

Той е подчертал, че "Европа трябва да продължи да подкрепя Украйна, така че бъдещите преговори да се провеждат при условия, които гарантират суверенитета и териториалната цялост на страната, което е важно и за сигурността на Европа".

Украйна наскоро приключи работата по "Плана за победа", представен от президента на страната Володимир Зеленски по време на посещението му в Съединените щати. Този план е обсъден с президента на САЩ Джо Байдън, както и с кандидатите за президент Камала Харис и Доналд Тръмп.

Пълното съдържание на плана все още не е разкрито, но ръководителят на президентската канцелария Андрий Йермак отбеляза наскоро, че инициативата ще бъде представена на широката украинска общественост.

Държавният департамент на САЩ коментира плана, като го нарече "продуктивен" и потвърди, че дискусиите по този въпрос ще продължат.