През последните две години болница в Швеция е оставила без матка 33 жени – при това без основателни медицински причини за операцията, съобщава местното издание на The Local.

Всички засегнати жени са наблюдавани в университетската болница в Упсала, където е установено, че имат "предракови клетки“, т.е. повишен риск от развитие на рак на матката. Лекарите насочват пациентите, които са предимно на 50 и 60 години, за хистеректомия.

По-късно обаче болницата забелязва "необяснимо“ увеличение на броя на случаите със същата диагноза - ендометриална интраепителна неоплазия. В крайна сметка се оказало, че всички медицински доклади са неверни и нито една от пациентките не се нуждаела от спешна операция.

"Дълбоко съжаляваме за случилото се. Хистеректомията е тежка операция със сериозни и необратими последици. Това не трябваше да се случи, но се случи“, подчерта в изявление главният лекар на болницата Йохан Лугнегорд. От лечебното заведение заявиха още, че ще бъде дадена възможност на пострадалите жени да подадат молби за обезщетение.