В понеделник, 9 септември, шведското правителство представи седемнадесетия пакет военна помощ за Украйна от началото на пълномащабната руска инвазия на стойност 4,6 милиарда шведски крони (401,6 милиона евро/799.31 милиона лева). Това е посочено в изявление на шведското правителство, предава Европейская правда.

Новият пакет помощ включва камуфлажно оборудване за прехвърлената по-рано техника - гъсенични бронетранспортьори PBV 302, както и преносими системи за противовъздушна отбрана Robot System 70.

Пакетът включва и редица бронебойни и малокалибрени снаряди, безоткатни пушки и противотанкови мини, гранатомети, защитно оборудване, каски и зимни униформи.

Освен това Швеция дарява морско оборудване на стойност 500 млн. шведски крони, включително шест бойни катера Combat Boat 90 и свързано с тях оборудване, и планира да отпусне допълнителни средства за снабдяване на Украйна с безпилотни летателни апарати.

Стокхолм е предвидил и закупуване на резервни части за своите изтребители JAS 39 Gripen на стойност около 2,3 млрд. шведски крони, което обяснява като подготовка за евентуално прехвърляне на тези самолети на Украйна в бъдеще, ако бъде взето такова решение.

И накрая, още 700 млн. шведски крони ще бъдат насочени към фондове и други многостранни инициативи в подкрепа на Украйна, като се започне от инициативата за боеприпасите и се стигне до ръководения от Обединеното кралство Международен фонд за Украйна.

"Със 17-ия пакет за подкрепа Швеция навлиза в нова фаза на военна подкрепа за Украйна с по-голям акцент върху производството, а не върху даренията“, подчертава шведското правителство.