Причината за изтеглянето на Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) от микрорайона "Канал“ в град Часов Яр е унищожаването на позициите им от руските войски. Това поясни ефира на телемаратона представителят на оперативно-стратегическата групировка войски "Хортица“ Назар Волошин, съобщава УНИАН.

"Сега ситуацията е такава, че в момента... микрорайон "Канал“, в който врагът навлезе, разбира се, беше неуместно да се задържи, защото застрашаваше живота и здравето на военнослужещите, а позициите на нашите защитници бяха унищожени. Командването реши да се изтегли на по-защитени и подготвени позиции, но там противникът не спира активните си бойни действия. Той има някои конкретни срокове, които не може да изпълни няколко месеца подред - да превземе град Часов Яр“, увери Волошин.

Говорителят на "Хортица“ добави, че руската армия се опитва да окачи "трикольорния си парцал“ в града.

По думите му само в района на Часов Яр през изминалото денонощие са регистрирани 238 атаки с всички видове оръжия, а предишния ден - почти 260 атаки.

"По-голямата част от вражеския обстрел пада точно върху южната част на град Часов Яр“, добави той.

По думите му за прикриване на щурмовите операции руснаците извършват артилерийски атаки, използват управляеми авиационни бомби и извършват нападения с дронове-камикадзе

В същото време украинските сили за отбрана устояват и нанасят безпощадни загуби на противника, подчерта още Волошин.