Сблъсъци между съперничещи си милиции в либийската столица оставиха жителите в капан в домовете им и неспособни да избягат от насилието, обяви здравното министерство на страната, в това, което изглежда е най-интензивната битка, разтърсила Триполи тази година, пише Al Jazeera.

Броят на загиналите при сблъсъците остава неясен, но медицинско звено, свързано с Министерството на отбраната, съобщи във вторник, че е извадило три тела от кварталите Фурнаж, Айн Зара и Тарик Шок.

Правителството на националното единство (ПНЕ) на Либия въвежда извънредно положение в районите на столицата, където се водят въоръжени сблъсъци. Съответното изявление направи заместник-началникът на този орган Рамадан Ахмед Бужина.

"Обявяваме извънредно положение в районите на сблъсъците и призоваваме за примирие, за да осигурим достъп на медицинския персонал“, заяви вицепремиерът, цитиран от Ал Джазира.

Либийското министерство на здравеопазването от своя страна призова конфликтните страни "да осигурят хуманитарни коридори за евакуация, спасителни и медицински екипи, които да помогнат на цивилни, хванати в районите на сблъсъка“. Както се уточнява в изявлението на ведомството, разпространено на страницата във Facebook, заместник-министърът на здравеопазването Рамадан Абу Джена изиска въоръжените групи да обявят примирие в за да се даде възможност за евакуация на цивилни, убити и ранени. Според либийския телевизионен канал Al Ahrar 100 семейства вече са евакуирани от зоната на конфликта в южните покрайнини на Триполи.

Въоръжените сблъсъци започнаха в районите на Айн Зара и Салах ал-Дин вечерта на 14 август между бойците на 444-та Бригада и т. нар. Специални сили за възпиране. Според местни източници ескалацията в Триполи е свързана със задържането на международното летище на един от командирите на 444-та бригада, която е част от войските на столичния военен окръг и е свързана с Либийския президентски съвет. По последни данни в резултат на сблъсъци са загинали девет души, около 30 са ранени. Al Arabiya съобщава, че Специалните сили за възпиране са загубили четирима от бойците си.

Въоръжените формирования на Либия, свързани с противоположни политически сили, често влизат в открита конфронтация с множество жертви.