Съединените щати планират да обявят на 25 юли нов пакет от военна помощ за Украйна на стойност до 400 милиона долара (721.68 милиона лева), съставен предимно от артилерия, ракети за противовъздушна отбрана и наземни превозни средства, тъй като контранастъплението на Украйна продължава, са заявили трима американски служители съобщава Reuters.

САЩ не включват касетъчни боеприпаси в този пакет за помощ за оръжия, са издали двама от служителите, пожелали анонимност. САЩ първи изпратиха подобрени конвенционални боеприпаси с двойно предназначение- касетъчни боеприпаси, за 155-милиметрова гаубица в Украйна по-рано през юли.

Включени в пакета са няколко бронетранспортьора Stryker, оборудване за разчистване на мини, боеприпаси за национални усъвършенствани ракетни системи земя-въздух (NASAMS), боеприпаси за високомобилни артилерийски ракетни системи (HIMARS), противотанкови оръжия, включително TOW и Javelin и боеприпаси за зенитно-ракетни системи Patriot и Stinger, според служителите.

Пакетът все още се финализира и може да се промени, пише британската агенция.

Пакетът ще бъде финансиран с помощта на Presidential Drawdown Authority или PDA, който упълномощава президента да прехвърля артикули и услуги от американски акции без одобрението на Конгреса по време на извънредна ситуация. средствата ще дойдат от излишните запаси в САЩ.

Пакетът за помощ за сигурността ще бъде 43-ият, одобрен от Съединените щати за Украйна след руската инвазия през февруари 2022 г., на обща стойност над 41 милиона долара.