Ръководителят на Главното разузнавателно управление към Министерството на отбраната на Украйна (ГРУ) Кирило Буданов е участвал лично в операцията по освобождаването на завода за инертни материали във Волчанск. Това е разказал командирът на батальон "Стугна" на специалното подразделение "Тимур" с повиквателен знак "Линукс", предава УНИАН.

"Тази операция ни позволява да говорим за перспективите за освобождаване на северната част на Харковска област, защото агрегатният завод бе важен опорен пункт. Важен етап от мисията бе незабележимото за противника струпване на украински сили и средства в района на бойната мисия", е коментирал той.

"Това е точно класическа операция за специалните сили. Това е сложна многоетапна операция, в която участваха големи сили: както безпилотни системи, така и артилерия, и персонал, който има опит в прочистването на такива сгради. Така че това беше задача за нас и ние я изпълнихме изцяло", е отбелязал "Линукс".

Разузнавачът е разкрил някои подробности за операцията. Един от важните фактори за изпълнението на мисията е било ясното сътрудничество между групите от специалната част на "Тимур", участващи в щурма - "Стугна", "Парагон", "Юнгер", РДК, БДК, "Террор". По думите му операцията е продължила няколко седмици. Всяка от групите имала своя специфика на работа. "Успяхме да запазим координацията".

Според разузнавача Буданов е бил с подчинените си на ключовия етап от операцията във Волчанск:

"Не е тайна, че Кирило Алексеевич Буданов често участва пряко в операциите. В тази конкретна операция той беше с нас в ключовия момент, на ключовия етап. Той присъстваше в продължение на няколко дни и пряко ръководеше операцията. Разбира се, това подкрепя бойците, дава им мотивация, че висшето командване е наясно с проблемите и ситуациите, които могат да бъдат решени бързо. Това дава резултат при нашите операции".

На 24 септември бойци на ГРУ си върнаха контрола над Волчанския агрегатен завод.