27-годишният командир на един от отрядите на 3-та щурмова бригада Сергей Тягий (позивна "Рамбо“) разказа за битките с руските войски.

В интервю пред "Суспільне Черновцы“ мъжът отбеляза, че се е върнал от Полша, за да се включи в защитата на Украйна. По време на отбраната на Авдеевка той е тежко ранен, така че сега е в процес на рехабилитация, но планира да се върне на служба.

"В битка основното нещо е да приемем факта, че не можеш да направиш нищо пред артилерията. Единственото е да вкопаеш по-дълбоко и да лежиш по-ниско от всички. Но по време на бойна стрелба трябва да бъдем максимално ефективни и сръчни – да покажем всички умения, които сме придобили по време на обучението", обяснява военният.

Според него по време на битка духът на бойците зависи от командирите. Когато военнослужещите заемат бойни позиции, командирът на сержантът на взвода.

"По време на заминаването в Авдеевка бяха и от двамата. Когато бях командир на отряд, постоянно имах връзка с командира на взвода. Има различни настройки за това кога, откъде идва врагът и в какво количество. Психически ми беше по-лесно, защото знаех кой сектор да проверя, колко бойци да поставя там и с какво оръжие. Случвало се е противникът да идва на групи от по 4-5 души и тогава можехме да използваме стрелково оръжие. Ако врагът е в сградата - тогава противотанков гранатомет. По-лесно е, когато командирът е на линия: коригира боеприпаси, вода, подменя бойци“, казва Тягий.