Руснаците имат "много значителен напредък“ в посока Мариновка, Михайловка, Мемрик, Калиново на Покровско направление. Това съобщи военнослужещият от 24-та ОШБр "Айдар" Станислав Бунятов, цитиран от украинския Telegram канал First.

"Нашите части трябва да укрепят и препланират отбранителните операции на Покровско направление“, добави той.

Генералният щаб на въоръжените сили на Украйна не съобщи за настъплението на руската армия в този район. На картите на украинските военни публични страници тези села са посочени като неокупирани от руските войски.

Руски военни блогери пишат за сериозното настъпление на руснаците на това направление и за превземането на Калиново, както и по-голямата част от Новогродовка.

Ако руските войски успеят да превземат и Мариновка и Михайловка, това ще означава началото на щурма на Селидово.

И ако Руската федерация овладее Мемрик, това ще означава заплаха от обкръжаване на украински части, които държат отбрана в силен укрепен район край Карловка.

Като цяло, както писаха медиите, руската армия продължава операцията за обхождане откъм тила на основните линии на укрепленията на украинските въоръжени сили източно от Донецк. И украинските въоръжени сили все още не могат да спрат това движение.

Припомняме, че Зеленски заяви в понеделник, че е обсъдил ситуацията на Покровско направление в щаба. Той заяви, че "има решения за укрепване на нашите позиции“.