Служещият във Въоръжените сили на Украйна Владимир Бойко съобщава, че от 50 новобранци , изпратени да укрепят отбраната на Угледар, само четирима са попаднали на позиция, но и те са дезертирали при първата ротация, предава "Страна.ua“.

"Информация за последното, преди предаването на Угледар, попълване на личния състав на 72-ра бригада. В бригадата са пристигнали 50 новобранци, предимно на възраст 52-56 години. 30 от тях са незабавно изпратени в тилови части и болници, тъй като са негодни по здравословни причини за служба на фронта.Така от попълнение от 50 души на втория ден дезертираха 16 души , 4-ма бяха изпратени на позиции; след първата ротация и тези четирима дезертираха“, пише Бойко.

Той определя загубата на града като "локален срив на фронта“ и пише, че подобна ситуация с попълването на украинските въоръжени сили се наблюдава по цялата линия на конфликта.

"Ще става само по-зле. До март 2024 г. все още беше възможно да се коригира ситуацията, но днес колапсът на армията достигна такива размери, че никакви мерки няма да помогнат – просто няма хора на фронта. Няма и няма да има.Защото "бусифицираните“ (принудително мобилизрани от улицата - бел.ред.) войници нямат никакво намерение да умират за прогнилия, корумпиран режим, а средствата за принуда – тоест военното правосъдие – бяха премахнати още през 2019 г. от 95-и квартал“, пише Бойко.