Украинската групировка, отбраняваща Угледар в Донецка област, се намира в трудна ситуация. Подстъпите към града и евакуацията от него са блокирани, а в Угледар има много ранени украински войници. Единственият пешеходен изход е под контрола на огъня на руските военни, според войник от 72-ра отделна механизирана бригада (ОМБр) на Въоръжените сили на Украйна, които е коментирал ситуацията в града пред украинската медия "Фокус".

Военнослужещият е съобщил на 30 септември, при условие за анонимност, че Русия оказва натиск и се твърди, че украинската група е понесла тежки загуби. И тъй като градът е частично обкръжен, евакуацията на "средно и тежко" ранените е невъзможна.

"Ситуацията в града е изключително критична, командването не дава разрешение за изтегляне, бригадата понася много тежки загуби, което доведе до забавена реакция от страна на висшето командване", е посочил военнослужещият от Въоръжените сили на Украйна.

Докато преди няколко дни Угледар бе изцяло под контрола на Въоръжените сили на Украйна, сега руснаците са влезли в града. По улиците се водят сражения. Ситуацията е критична. Руските войски превъзхождат украинските отбранителни сили както по численост, така и по военна техника. Няколко бригади на Въоръжените сили на Украйна са изложени на риск да бъдат обкръжени и отрязани.

Руските войски са обкръжили града от три страни и са влезли в него от югоизток. Позициите на украинските въоръжени сили в града са добре защитени, но има проблеми с логистиката, пише на 30 септември Юлиан Рьопке, експерт по анализ на данни с отворен код за германския вестник Bild. "Противникът се опитва да се закрепи поне в покрайнините на града, във високите сгради. За тази цел руските войници атакуват източната страна на Угледар, откъм дачите", отбелязва DeepState.

По-рано анализаторът на Forbes Дейвид Акс заяви, че град Угледар скоро може да бъде превзет. Според него се твърди, че 72-ра механизирана бригада на Въоръжените сили на Украйна е започнала да отстъпва от позициите си. Анализаторът заяви, че последната руска атака в сряда сутринта е била успешна, което е различно от предишните неуспешни опити.

На 29 септември анализаторите на DeepState съобщиха, че руснаците са навлезли в източните покрайнини на Угледар и се опитват да се закрепят там, използвайки само пехота. Руските войски се опитват да окажат натиск и от десния фланг. За превземането на града руснаците са разположили допълнителни ресурси под формата на редовни сили и специални части, включително безпилотни подразделения, които активно използват дронове.

"Градът, който преди войната е имал 15 000 жители, сега е практически опустошен", посочва украинската медия.