Край Авдеевка е извършена една от най-големите руски танкови атаки от началото на войната, която Въоръжените сили на Украйна обявяват, че успешно са отблъснали. Сергей Цехоцки, офицер от 59-та отделна мотопехотна бригада Яков Хандзюк, говори за това механизирано нападение в ефира на всеукраинския Телемаратон, предава УНИАН.

"Нашите съседи работиха по-активно с помощта на старши командир – тук имам предвид артилерията. Класика в жанра. Защото цялата тази техника, преди всичко тежката бронирана техника, която се появява на бойното поле, е първата мишена. Винаги концентрацията на вниманието е върху това, което може да пробие нашата защита и има броня. Затова всички сили са съсредоточени там", отбеляза Цехоцки.

Той подчерта, че резултатът, какъвто е постигнат от ВСУ при тази атака на руснаците, е достигнат с умението на украинските войници.

"Артилерията работи, издигат се дронове, които първо откриват врага. Тогава врагът изпада в паника, защото започват ударите. Доколкото знам, те са изоставили оборудването си и са избягали от бойното поле. Въпреки че винаги героично описват своите "подвизи", а всъщност всичко е точно обратното... Тогава разпръсналата се пехота се добива по единично. Освен това специалистите по FPV, като правило, унищожават оборудването, така че да не може да бъде ремонтирано и пуснато отново в експлоатация“, коментира Цехоцки.

Отговаряйки на въпроса дали използването на тежка техника от руснаците на ниво батальон е знак, че те подготвят настъпление в тази посока през май-юни, за което говори президентът Володимир Зеленски, военният отбеляза, че руските щурмове тук се случват всеки ден .

"На направленията Тоненкое, Невелское, Нетайлово те (руснаците) правят това всеки ден от превземането на Авдеевка. Сега напредват там на групи от по 4-5 души. А преди това имаше случаи, когато тръгваха в психическа атака, да речем, в две посоки: на едно място те използваха техника - например района на Первомайское, там имаше до 8 единици, а в същото време група до 30 души напредваше към Невелское. И минаха с пълна скорост през полето каквото и да става – психическа атака", казва военният.