Съединените щати работят за организиране на среща през юни между шефа на Пентагона Лойд Остин и китайския министър на отбраната Ли Шанфу. Това съобщи Bloomberg, позовавайки се на източници.

Според изданието Вашингтон се опитва да организира среща между Остин и Ли Шанфу в Сингапур в кулоарите на форума за регионална сигурност Шангри-Ла диалог. Очаква се събитието да се проведе от 2 до 4 юни.

Предишната среща на ръководителите на отбранителните ведомства на Китай и Съединените щати се проведе през юни 2022 г. в Сингапур в кулоарите на диалога Шангри-Ла. След посещението на председателя на Камарата на представителите на Конгреса на САЩ Нанси Пелоси в Тайван през август миналата година обаче отношенията между Пекин и Вашингтон рязко се влошиха и диалогът между отбранителните ведомства беше фактически спрян.

Тайван се управлява от собствена администрация от 1949 г., но според официалната позиция, поддържана от повечето страни, включително Русия, той се счита за една от китайските провинции. Вашингтон скъса дипломатическите отношения с Тайпе през 1979 г. и ги установи с КНР. Признавайки политиката на "един Китай“, САЩ продължават да поддържат контакти с администрацията на Тайпе и доставят оръжия на острова.