В рамките на пет години Володимир Зеленски претърпя повече трансформации, отколкото повечето политици за цял живот. Първо той беше комик, превърнал се в президент, след това беше военен герой във военни униформи, а сега рискува да влезе в ролята на военен лидер, пише Bloomberg.

Украинският президент Володимир Зеленски се скара с бившия главнокомандващ на въоръжените сили на Украйна Валерий Залужни и го уволни в най-неподходящия за Киев момент. 

Неговото публично неразбирателство с главнокомандващия Валерий Залужни се случи в най-неподходящия момент. Украйна се оказва в числено превъзходство на бойното поле срещу Русия, докато Съединените щати, нейната финансова спасителна линия, отказват помощ.

"Зеленски смъмри Залужни, когато се осмели да използва думата "застой" в интервю за Economist миналия ноември. За мнозина това изглеждаше като констатация на факти, но терминологията беше деликатна", отбелязва Bloomberg.

На 8 февруари Зеленски освободи от длъжност главнокомандващия на въоръжените сили на Украйна Валерий Залужни и назначи  Александър Сирски, който командваше сухопътните сили от 2019 г. 

Politico посочи като причина за оставката на Залужни отказа да изпълни препоръките на Пентагона за контранастъпление през лятото на 2023 г. Според изданието е имало напрежение между Залужни и Министерството на отбраната на САЩ за това как да се проведе контранастъпление.