Все по-голямо малцинство украинци подкрепят идеята Украйна да направи териториални отстъпки, за да сключи мир с Русия, пише Bloomberg.

Агенцията посочва, че украинският президент Володимир Зеленски все още не мисли за стратегия в мирните преговори. Bloomberg обаче обръща внимание на факта, че според резултатите от проучвания на общественото мнение расте броят на тези, които "стигат до идеята, че териториалните отстъпки на Русия могат да бъдат неизбежна цена за мир“, въпреки че те все още представляват малцинство в украинското общество.

Както заяви пред агенцията един от най-близките сътрудници на Зеленски, Украйна е разочарована, че някои съюзници са подценили силата на руските отбранителни линии, което е забавило контранастъплението. Според него очакванията са били твърде големи.

В сряда Зеленски потвърди готовността си да се срещне с бившия американски лидер Доналд Тръмп и да види неговия план за разрешаване на украинския конфликт. В същото време бившият американски президент отхвърли по-рано покана да посети Киев.

NBC съобщи на 4 ноември, позовавайки се на американски официални лица, че Съединените щати и Европа са започнали да обсъждат с Украйна възможни мирни преговори с Русия и от какво може да се откаже Киев, за да постигне компромис. Според канала, американски и европейски официални лица "започнаха да разговарят спокойно“ с Киев за възможните последици от мирните преговори с Москва за прекратяване на конфликта. По време на тези разговори са били повдигнати въпроси, че Украйна "ще трябва да се откаже от нещо, за да постигне споразумение“. Миналия месец е имало няколко такива разговора, отбелязва телевизионният канал.

Руските представители на различни нива многократно са посочвали, че всички цели на войната в Украйна ще бъдат постигнати.