"Докато Владимир Путин посреща африкански държавни глави на среща на върха в Санкт Петербург, военачалникът ренегат Евгений Пригожин открадна светлината на прожекторите в родния град на президента на Русия, като се подиграва с гостуващите официални лица и възхвалява военния преврат в Нигер", пише Bloomberg.

Основателят на наемническата група "Вагнер" трябваше да е в изгнание в съседен Беларус по силата на сделка за прекратяване на въоръжения бунт от миналия месец, който разклати управлението на Путин и уби около десетина души от военновъздушните сили на Русия, докато войските му напредват до 200 километра  от Москва.

Вместо това, само няколко дни след бунта, той (Евгений Пригожин) свободно влиза и пътува извън Русия и е поканен на разговори с Путин в Кремъл заедно с висшите командири на "Вагнер".

Присъствието на Пригожин в родния град на руския президент Санкт Петербург, докато Путин е домакин на руско-африканска среща на върха, изглежда е пресметнато да засенчи самото събитие.

След като от години ръководи "фабрика за тролове“, която публикува материали, за да навреди на противниците на Кремъл, появата в социалните медии на снимка на среща на Пригожин със служител на Централноафриканската република отвлече вниманието от часовете на сериозна дискусия между Путин и африканските лидери.

Това също така добавя към полемиката около бунта, който Путин описа като довеждащ Русия до ръба на "гражданска война". Въпреки сериозността на заплахата, Пригожин излезе невредим от конфликта и е зает с развитието на своята бизнес империя в Африка.

Снимка в Telegram показва среща на Евгенй Пригожин с ръководителя на панафрикански телевизионен канал в кулоарите на срещата.

Тъй като Русия се присъедини към други сили в призива за освобождаването на сваления президент на Нигер Мохамед Базум, лидерът на наемниците приветства военния преврат от тази седмица като "декларация за независимост“ в аудио изявление в канала на ЧВК "Вагнер" в Telegram.

"Това е освобождение от колонизаторите“, заявява Пригожин.

Путин реши да не наказва Пригожин след бунта, тъй като той не беше насочен срещу него, а срещу министъра на отбраната Сергей Шойгу, а руският президент все още се нуждае от уменията на основателя на ЧВК "Вагнер" в Африка, според източници, запознати със събитията.

"Вагнер" получи разрешение да запази някои от добрите си операции на африканския континент, включително в Централноафриканската република, въпреки бунта, са заявили източници, запознати с въпроса.

"Човекът, който пострада най-много в резултат на бунта, е самият Путин. Той създаде чудовище, което излезе извън контрол и ужаси елита. Всички видяха, че Кремъл е парализиран от нерешителност и че Пригожин избегна всяко реално наказание. В момента мнозина се питат дали Путин като лидер е нужен на Русия в трудни времена“, е заявила Татяна Становая, старши научен сътрудник в Центъра “Карнеги Русия - Евразия".

Русия се бори за влияние в Африка със САЩ, Европейския съюз и Китай. Години наред армията на "Вагнер" предоставя на Кремъл евтин инструмент за влияние, навлизайки за сметка на САЩ и бившата колониална сила Франция.

"Путин е наистина умен, за да разреши спора с "Вагнер". Трябва да запазим най-ефективната армия в света, да я направим по-силна и да се бием повече за Русия. Но вътре в Русия, разбира се, ще има дисциплина“, е написал в профила си в Telegram Сергей Марков, политически консултант с близки връзки с Кремъл.      

"Вагнер" вече има връзки в областта на сигурността с две бивши френски колонии, Централноафриканската република и Мали, след спорове, довели до експулсирането на френски и международни сили, борещи се с джихадистите в района на Сахел (област в Африка между Сахара на север и по-плодородния район на юг, познат като природна област Судан). ЧВК "Вагнер" проведе разговори с военните ръководители в Буркина Фасо, които също изгониха френските войски и изпратиха малък контингент в Демократична република Конго, за да предложат обучение и помощ на силите, биещи се с бунтовниците.

Западни служители са заявили, че развитието в Нигер е много лоша новина за Франция, тъй като Базум се смята за ключов съюзник в групата от пет сахелски държави.

Френският президент Еманюел Макрон остро осъди военният преврат в Нигер и заяви, че той представлява заплаха за целия регион. Франция и САЩ имат бази в Нигер, който е ключов център за международните усилия за борба с джихадистите в Сахел.