Ръстът на руската икономика по време на войната в Украйна премина своя връх и в момента започва да отслабва, уверява Bloomberg.

"Пикът на растеж най-вероятно беше преминат в средата на тази година. Каква ще бъде траекторията през следващата година е отворен въпрос, дали ще бъде "меко“ или "твърдо“ кацане за икономиката“, коментира пред агенцията икономистът Олег Кузмин.

Според Bloomberg бързият растеж на икономиката в Русия е осигурен от военното производство. Въпреки че то продължава да се разширява, това не е достатъчно, за да компенсира спада в други сектори  на икономиката.

Припомня се, че Международният валутен фонд наскоро понижи прогнозата си за руската икономика и сега вижда растеж през 2025 година от 1,3% в сравнение с 1,5% преди.

Интересно е също, че през септември руското производство намаля за първи път от април 2022 година насам. В същото време през август руската икономика нарасна с 2,4% на годишна база. Това е най-бавният темп от рецесията, последвала инвазията на Русия в Украйна през 2022 година. Подобно забавяне извън военно-промишления сектор подчертава по-нататъшното потапяне на Русия в икономиката на войната.

Руснаците вече са изправени пред кризисни лихвени проценти. В петък Централната банка може да повиши референтната си лихва до 20% - толкова висока, колкото беше седмици след началото на войната. По този начин тя се опитва да ограничи инфлацията. Всеки спад в икономиката може да накара руснаците да "почувстват икономическата болка“, от която са до голяма степен защитени на фона на санкциите, които САЩ и техните съюзници продължават да налагат.