Гърция отново удължава военноморските учения, които до голяма степен ограничиха доставките на руски петрол в близост до нейното крайбрежие и принудиха горивото да бъде транспортирано до други центрове по света, съобщава Bloomberg.

Според известие от Хидрографската служба на гръцкия флот дейностите в Лаконийския залив, които трябваше да приключат в понеделник, ще продължат още два месеца - най-дългото удължаване до момента.

Правителството в Атина по-рано поясни, че учението има за цел да предотврати рискови прехвърляния на руски петрол към остарели кораби, което според Световната организация за наблюдение на корабоплаването може да представлява заплаха за морската безопасност. Военноморските учения започнаха през май и впоследствие бяха удължавани няколко пъти.

Не е имало доставки на суров петрол от кораб на кораб от 4 май, според данни за проследяване на плавателни съдове, събрани от Bloomberg.

Британската компания Kpler, лидер в глобалните търговски данни и анализи, казва, че голяма част от този вид дейност се е преместила другаде. Тези зони включват водите край бреговете на Египет, Малта и Западна Африка.

Що се отнася до петролните продукти, повечето от доставките, които все още се извършват в близост до Гърция, се реализират в разрешената зона между районите, където се провеждат ученията.