Украинският президент Володимир Зеленски се стреми да получи подкрепа преди президентските избори в САЩ през ноември и неговия "план за победа" включва модерни оръжия, икономически сделки и сделки за доставка на оръжия, пише Bloomberg.

Президентът на Украйна Володимир Зеленски ще настоява президентът на САЩ Джо Байдън да отправи официална покана за присъединяване на страната към НАТО и да се ангажира с постоянни доставки на модерни оръжия като част от плана за победа, целящ да сложи край на войната на Русия срещу Украйна, съобщава Bloomberg, позовавайки се на свои източници.

Планът предвижда и ясен път към членството на Украйна в Европейския съюз и други икономически споразумения и споразумения в областта на сигурността.

Зеленски нарича плана "схема", която да принуди руския президент Владимир Путин да "потърси мир", тъй като Украйна се опасява, че прекратяване на огъня без тези гаранции ще даде на Русия възможност да нанесе нов удар след превъоръжаване.

Засега Зеленски отказва да предостави публично подробности, като твърди, че първо трябва да ги представи на Байдън. Той също така планира да обсъди въпроса с кандидатите на президентските избори вицепрезидента на САЩ Камала Харис и предишния президент Доналд Тръмп, както и с членове на Конгреса от двете партии.

По-рано Зеленски заяви, че "планът за победа" ще спомогне за осъществяването на неговия по-ранен "мирен план", който предвиждаше пълно изтегляне на руските войски от Украйна. Това предложение не получи широка подкрепа на срещата на върха в Швейцария през юни, тъй като много страни от Глобалния юг отказаха да го подкрепят.

На фона на дискусиите сред поддръжниците на Украйна за прекратяване на войната чрез преговори Зеленски продължава да се придържа към предишната си позиция, че Украйна не може да се откаже от територия, твърдят източниците на Bloomberg.