Властите на САЩ проучват различни варианти за отговор на атаката срещу американска база в Йордания, отбелязва Bloomberg, като се позовава на източници.

Държавният глава на страната Джо Байдън е изправен пред засилващ се натиск за директни действия срещу Иран на фона на нападението с дрон през уикенда, при което загинаха трима американски военнослужещи, а най-малко 34 други бяха ранени. Това обаче рискува отприщването на по-широк регионален конфликт – нещо, което Байдън се опитва всячески да избегне.

Запознат с дискусиите във Вашингтон източник твърди, че атаката срещу американската база ще изисква по-силен отговор от този, който САЩ дадоха след нападението на ХАМАС срещу Израел от 7 октомври. В Иран са категорични, че нямат "никаква връзка и нищо общо“ с атаката срещу американските войници в Йордания.

Сред възможните действия Bloomberg посочва "тайна операция“, при която САЩ ще нанесат удари Иран, но няма да поемат отговорност за тях. Възможно е САЩ да "нападнат директно ирански служители“, отбелязва агенцията, като припомня за ликвидирането на генерал Касем Солеймани в началото на 2020 година.

Bloomberg отбелязва, че независимо от реакцията на САЩ, Байдън ще трябва да вземе "едно от най-важните решения“ на мандата си. Според агенцията то може да доведе до пряка конфронтация между Вашингтон и Техеран.

Американската военна база бе атакувана на 28 януари. Централното командване на САЩ съобщи, че дрон е ударил военна база в североизточната част на Йордания. В същото време правителството в Аман твърди, че е била атакувана американска военна база, разположена на границата със Сирия. Байдън обвини за атаката "подкрепяните от Иран бойци, действащи в Сирия и Ирак“. Иран отрича да е замесен. Трима американски войници бяха убити при удара, а 34 души бяха ранени.