На 20 септември Будапеща бе домакин на руски бизнес форум, който показа "бързото развитие на връзките" с Москва, което отчужди партньорите на Унгария от ЕС и НАТО, пише Bloomberg.

Изданието отбелязва, че правителството на министър-председателя Виктор Орбан твърди, че спазва санкциите срещу Русия, но продължава да развива връзки в области, които не са засегнати от ограниченията.

"Цяла Европа прави бизнес с Русия, въпреки че някои от тях се опитват да го отричат. Разликата е, че ние не виждаме нужда да го крием", заявява унгарският министър на външните работи Петер Сиярто на брифинг с руския министър на здравеопазването Михаил Мурашко.

По-специално той афишира бизнес форум, в който според него участват близо 80 руски и унгарски компании. Най-големите регистрирани унгарски фирми продължават да работят в Русия, включително кредиторът OTP Nyrt, петролната рафинерия Mol Nyrt и фармацевтичната компания Gedeon Richter Nyrt.

На съвместна пресконференция с руския министър на здравеопазването Михаил Мурашко Сиярто обсъди и енергийни въпроси, съобщава унгарската MTI. "Благодарих му за това, че въпреки враждебната международна обстановка и непрестанните атаки, руското енергийно сътрудничество стои здраво на краката си", посочва Сиярто и добавя, че правителството иска да засили още повече значението на газопровода "Турски поток". Той съобщава, че е постигнато споразумение за по-нататъшно разширяване на сътрудничеството между MVM и "Газпром", за да се даде на унгарската компания по-голяма роля в регионалната търговия с газ.

Той говори и за разширението на АЕЦ "Пакш", като заявява, че процесът е достигнал още един важен етап, като на обекта вече работят над хиляда, включително служители на американски, германски и френски подизпълнители, и че първият етап на строежа може да бъде положен тази година.