След излизането на Русия от т.нар. зърнена сделка властите в Киев търсят нови начини за износ, но всички те са изпълнени с големи трудности. Основната надежда е Дунав, но експерти предупреждават, че заради горещото време нивото на реката пада до твърде ниски нива, които няма да позволят превозването на големи количества селскостопанска продукция, отбелязва Bloomberg.

Новата ситуация ще принуди Украйна да изнася огромни количества зърно по река, шосе и железопътен транспорт – но всичко това е изпълнено с трудности. След като отмени сделката за износ на зърно от Черно море по-рано тази седмица, Русия обяви, че всички кораби, пътуващи към украинските пристанища, вече ще се считат за военни и следователно – за легитимни цели. Украинските фермери вече няма да могат да използват маршрута, по който досега бе изнесена около половината от реколтата от миналия сезон. Това увеличава натиска върху световните пазари на храни и нанася сериозен удар на един от най-големите източници на доходи в Украйна.

В исторически план Черно море е осигурявало по-голямата част от износа на украинско зърно в чужбина и е помагало на страната да стане един от водещите доставчици в света. Затварянето на пристанищата ще намали месечния експортен потенциал на Украйна от около седем до осем милиона тона до максимум около четири милиона тона, показват изчисленията на Александър Мари, главен анализатор в Agritel, отдел за селскостопански анализи на Argus Media.

Към това следва да се добавят множество логистични предизвикателства. Новината поднови опасенията относно глобалната инфлация на храните и ще окаже допълнителен финансов натиск върху украинските фермери. Страната ще бъде принудена да удвои разходите за по-дълги и по-скъпи маршрути до световните пазари – и река Дунав е най-очевидният. Но горещата вълна, обхващаща Южна Европа, понижава нивата на реките и намалява капацитета за износ, което допълнително усложнява доставките на зърно.

Алтернативните маршрути също са застрашени от факта, че страните в Източна Европа продължават да възпрепятстват доставките на реколта от Украйна заради местните земеделци, които протестират срещу вноса, заплашващ поминъка им.

От тези варианти ще се разчита особено много на речните пристанища на река Дунав, казва Майкъл Магдовиц, старши анализатор в Rabobank. Обемът на транспортираното зърно по реката се е увеличил от около 1,4 милиона тона до 2 милиона тона на месец през последната година. През май и юни тези товари дори изпревариха черноморския коридор, където проверките забавиха потока на корабите.

От река Дунав зърното може да бъде доставено директно на близките купувачи или изпратено до центрове като Констанца в Румъния, където да се товари на по-големи кораби за дълги пътувания. Една от трудностите обаче е, че тъй като по-големите кораби не могат да се движат по реката, "трябва да се премине през този много тесен канал“, обяснява Магдовиц.

Горещата вълна, обхванала Южна Европа, задълбочава проблема.

Според Румънския институт за управление на водите нивото на водата в Дунав през юли е било почти 40% под средното поради високите температури. Все още е над най-ниското ниво, отчетено миналата година като рекорд за предходните две десетилетия, но може да спадне още през следващата седмица.

"Проблемът е, че нивото на водата в Дунав пада с всеки изминал ден поради сушата, така че не можете да натоварите шлеповете с пшеница с пълен капацитет“, отбелязва брокерът на зърно Андрей Баласою.

Железопътните и автомобилните маршрути също ще играят ключова роля. Въпреки факта, че страните от Източна Европа продължават да се противопоставят на закупуването на украинско зърно, те все още позволяват транзита на зърнени култури през техните граници. Въпреки това обемът на зърното, транспортирано чрез железопътен и автомобилен транспорт, е намалял от март, когато политическото напрежение започна да нараства.

Търговците вече използват алтернативни маршрути. Сега въпросът е докога те ще бъдат единственият вариант и дали е възможно да се договори нова сделка за износ през Черно море, казва Сергей Феофилов, ръководител на аналитичната компания UkrAgroConsult.

Русия заяви, че е готова да се върне към сделката, ако нейните условия бъдат изпълнени. В продължение на няколко месеца Москва настоява една от нейните селскостопански банки да бъде свързана с международната платежна система SWIFT и постави допълнителни изисквания към логистиката и застраховането. Руските банки бяха изключени от SWIFT след началото на войната в Украйна.

Киев планира да увеличи експортния капацитет с помощта на алтернативни маршрути, въпреки че това може да отнеме известно време. Министърът на инфраструктурата на страната е изчислил, че само по река Дунав тази година могат да бъдат изнесени между 23 милиона и 25 милиона тона хранителни продукти, което е около половината от годишния предвоенен износ на зърно на страната. USAID също така обеща да помогне за изграждането на подходяща инфраструктура.

Въпреки че реките и пътищата вече са били спасителен пояс за икономиката, сега те ще имат по-голямо въздействие върху световното предлагане на зърно и ще бъдат от ключово значение за намаляване на растящите цени на храните. Маршрутите "вероятно няма да са достатъчни, но ще покрият повечето от нуждите“, уверен е Роман Сластон, ръководител на Украинския агробизнес клуб.