Това лято Украйна най-накрая ще получи бойни самолети F-16, но в много по-малки количества от очакваното, съобщава Bloomberg, позовавайки се на свои източници.

Украйна ще може да изпрати ескадрила от между 15 и 24 самолета F-16, казва един източник, доста по-малко от 300-те, които нейните лидери поискаха, друг твърди, че Киев очаква да получи шест F-16 това лято и до 20 до края на годината“, пише изданието.

Bloomberg отбелязва, че според източници процесът на изпращане на F-16 в Украйна е бил усложнен от проблеми с резервни части и езикова бариера между украинските пилоти и техните чуждестранни инструктори. Съюзниците също са загрижени, че Украйна няма достатъчно писти, а тези, които съществуват, са уязвими за руски атаки.

"Проблемите бяха толкова сериозни, че породиха съмнения относно мъдростта на изпращането на самолети в Украйна и дали това е твърде скъпа демонстрация на подкрепа за президента Володимир Зеленски“, пише изданието.

Високопоставен служител на НАТО заяви пред Bloomberg, че има три ключови въпроса, които тревожат плановиците.

Първо, самолетите трябва да бъдат преконфигурирани в зависимост от мисията, която изпълняват, като разузнаване или бой. Второ, Украйна няма дългите, висококачествени писти, необходими за F-16 или укритията, които биха могли да ги защитят от руска атака. Трето, сложността на логистиката на поддръжката на самолета: от необходимостта от резервни части до поддръжката и търсенето на инженери.

Друг представител на НАТО отбеляза, че Украйна се опитва да постигне за няколко месеца това, което обикновено отнема от три до четири години.