Украинският премиер Денис Шмигал бие тревога по повод финансите на страната, настоявайки за спешна среща с международни донори, тъй като Киев е изправен пред "изключително висока несигурност“ относно своя бюджет в началото на годината, пише Bloomberg.

В писмо до ключовата координационна група, която контролира финансите, премиерът заяви, че средствата са необходими следващия месец и трябва да бъдат насочени към основните нужди на бюджета на Украйна.

Ситуацията се разви, след като 110 милиарда долара финансова помощ за Киев се забавят поради политически борби в Съединените щати и Европейския съюз.

"За да поддържаме макроикономическата стабилност, от решаващо значение е да получим достатъчно, бързо и предвидимо външно финансиране от януари 2024 г.“, заявява Шмигал в писмо, изпратено този месец до Междуведомствената група за координация на донорите.

Премиерът заяви, че MDCP, който беше създаден от лидерите на Г-7 през декември 2022 г., за да координира международното финансиране, трябва да се съсредоточи върху непосредствените бюджетни нужди - поддържане на работата на правителството и за заплати на учители, държавни служители и изплащане на пенсии - вместо върху дългосрочни предизвикателства.

"Едва ли е възможно да имаме някаква дискусия относно проекти за възстановяване и реконструкция, когато се борим да изпълним приоритетите за оцеляване до 2024 г.“, казва Шмигал в писмото.

Донорите трябва да се срещнат през януари преди планираната среща следващия месец, отбелязва той. Не е ясно как получателите са отговорили на писмото и дали са се съгласили на срещата по-рано.

"Не можем да чакаме до март, за да финансираме социалните си нужди“, настоява премиерът.

Шмигал призова донорите да започнат координиране на действията за насочване на замразени руски активи към подпомагане на възстановяването на Украйна.

Способността на Украйна да генерира средства независимо, включително повишаване на данъчните приходи, обезценяване на гривната или използване на централна банка, е ограничена и се счита за рискована от Министерството на финансите. Но по думите на министър-председателя те ще бъдат използвани като временно решение, докато не пристигнат международни средства.

"Ще положим всички усилия, за да преодолеем недостига на финансиране, но вашата навременна подкрепа е необходима сега повече от всякога“, заяви Шмигал.