Турция иска определени гаранции от нидерландския премиер Марк Рюте, преди Анкара да одобри кандидатурата му поста генерален секретар на НАТО, съобщава Bloomberg.

Турция държи да й бъде гарантирано, че Рюте или който и да е друг кандидат за ръководния пост в НАТО не е предубеден към членовете на Алианса в Европейския съюз и по-специално, че не е обект на натиск от Гърция и Кипър. И двете страни продължават да са в конфликт с Анкара заради дългогодишни териториални спорове.

Турция също иска Рюте да позволи на Анкара да се присъедини към партньорството на НАТО с ЕС и да гарантира, че няма ограничения върху отбранителния експорт между съюзниците в НАТО.

"Ръководството на страната по принцип е благосклонно Рюте да заеме мястото на настоящия генерален секретар Йенс Столтенберг“, отбелязва агенцията.

През юли нидерландското правителство отмени ограниченията върху продажбата на оръжия на Турция, повече от три години, след като ги спря заради военните операции на Анкара в Северна Сирия.

Решението бе последвано от съгласието на Турция да подкрепи кандидатурата на Швеция за присъединяване към НАТО след месеци на преговори.

Турция все още не е предала своя списък с искания на Рюте, разкриват източници на агенцията.