След излизането на Русия от зърнената сделка властите в Киев се нуждаят от подкрепата на Турция за ескортиране на кораби, напускащи украински пристанища. Въпреки това изглежда малко вероятно Анкара да предприеме подобни стъпки, съобщава Bloomberg, позовавайки се на официален представител на югоизточната ни съседка.

Според източника на агенцията турските власти смятат подобни действия за твърде рисковани и няма да застрашат своите военни кораби. Вместо това Анкара ще съсредоточи усилията си върху удължаване на зърнената сделка с участието на Русия.

Възможни са доставки на украинска селскостопанска продукция, отбелязва Bloomberg, по суша или по река, но цената им ще бъде много по-висока от транспортирането по Черно море.

Пол Маркидес, представител на Асоциацията на собствениците на сухотоварни кораби Intercargo, твърди, че изпращането на техни кораби в украинските пристанища преди възстановяването на коридорите не е безопасно, така че корабособствениците едва ли ще предприемат подобна рискована стъпка.

По-рано говорителят на Държавния департамент на САЩ Матю Милър обяви, че Вашингтон обсъжда с властите в Киев предложението на украинския президент Володимир Зеленски за удължаване на зърнената сделка без участието на Руската федерация.