Военната помощ за Украйна от западните партньори за следващата година е застрашена, тъй като някои имат затруднения с парите, докато други отказват да увеличат финансирането за помощ за Киев.

Както пише Bloomberg, позовавайки се на свои източници, Украйна изпитва трудности да убеди западните си съюзници да изпълнят обещанията си. За разлика от това, военната машина на Кремъл изпреварва способността на Украйна и нейните съюзници да купуват боеприпаси, ракети и друго оборудване за отблъскване на атаки.

Изданието отбелязва, че по-голямата част от военната подкрепа за Украйна за 2025 г. е свързана със споразумението на Г-7 за предоставяне на заеми на стойност 50 милиарда долара от печалби от замразени руски активи.

Съюзниците все още обсъждат подробностите по споразумението, а САЩ искат да са сигурни, че Унгария няма да блокира мерките на ЕС. Крайната сума може да бъде по-ниска, ако страните не постигнат консенсус.

Но дори и да бъде постигнато споразумение, 50 милиарда долара пак няма да са достатъчни, за да подкрепят Украйна през още една година на война, така че съюзниците ще трябва да разширят тази рамка за финансиране.

Назряващата парична криза сред съюзниците идва в опасен момент за Украйна и може да принуди страната да започне преговори от позиция на слабост, отбелязват източниците на изданието.