Спорът за руското черно злато "развълнува“ Източна Европа. С решението си да спре транзита на петрол на "Лукойл“ през украинска територия, Киев изпрати недвусмислен сигнал до Будапеща и Братислава, че спешно трябва да откажат доставките от Москва, коментират в редакцията на Bloomberg.

Унгария и Словакия, които купуват една трета от своя суров петрол от "Лукойл“, обвиниха правителството на Володимир Зеленски в посегателство върху тяхната енергийна сигурност. Те инструктираха Европейския съюз да посредничи за намиране на решение и заплашиха да използват механизъм за разрешаване на спорове, ако искането им не бъде изпълнено.

Но Будапеща и Братислава вероятно няма да намерят много симпатии в Брюксел. Двете страни получиха временно освобождаване от енергийните санкции на ЕС, наложени на Москва, за да намерят алтернативни източници на доставки. Изминаха повече от две години, но нито една от двете страни не успя напълно да се освободи от "привързаността си към руските енергийни ресурси“, подчертава медията.

Унгарската компания Mol разширява възможностите си за рафиниране на петрол от други източници. Но в същото време правителството на Виктор Орбан засилва акцента си върху енергийните договори с Русия, което дразни Киев и неговите партньори в ЕС и НАТО, се отбелязва в статията.

Остава да се види дали Украйна ще отстъпи в спора за суровия петрол, както направи България миналата година след опита да наложи данък върху транзита на руски газ. Тогава Будапеща нарече мярката "враждебна стъпка“, която заплашва нейната икономика, припомня Bloomberg.

"Ако Унгария и Словакия наистина искат да осигурят енергийната си сигурност, би било по-добре да погледнат отвъд Русия - и то бързо“, препоръчва агенцията.