Министърът на отбраната на Словакия настоява за значително увеличаване на производството на боеприпаси. И все пак, докато правителството му твърдо отказва да въоръжи Украйна, произведените в Словакия снаряди се оказяат на фронта в Украйна, пише Bloomberg.

Централноевропейската страна има за цел да увеличи производството на голямокалибрени боеприпаси до 200 000 през следващата година от 125 000, очаквани тази година, е заявил Роберт Калиняк, министър на отбраната и близък съюзник на премиера Роберт Фицо.

Роберт Калиняк е отбелязал, че правителството не контролира напълно къде се озовават тези снаряди, тъй като купувачите сами решават какво да правят със закупените боеприпаси. В същото време той отрича продажбата на словашки снаряди на Украйна, директно или чрез трети страни, да противоречи на позицията на правителството, което се противопоставя на военната помощ за Украйна.

"В нашата политическа декларация се посочва, че няма да предоставяме безплатна военна помощ на Украйна, защото по този начин ще подкрепим конфликта. Но няма да ограничим отбранителното производство, когато то поддържа брутния вътрешен продукт, защото по този начин бихме навредили на интересите на Словакия", е пояснил министърът на отбраната на Словакия.