Русия базира своя Черноморски флот в Крим от 240 години. Но сега президентът Владимир Путин е изложен на риск да загуби водещия военноморски център на фона на украинските атаки, пише Bloomberg в материал, представен без редакторска намеса от "Фокус".

Нападенията принудиха Русия да премести корабите си по-далеч от опасността, почти десетилетие след като Путин анексира Крим с цел да запази присъствието на флота там, докато Киев се приближава към САЩ и Европа.

"Нито едно кримско пристанище вече не е безопасно за руски военни кораби“, казва Руслан Пухов, директор на Центъра за анализ на стратегии и технологии в Москва. Украйна "на практика е изхвърлила флота от Крим“.

Последната атака с крилата ракета потопи голям руски десантен кораб в източнокримското пристанище Феодосия във вторник. Общо Русия е загубила най-малко 20 плавателни съда, включително военни кораби, подводница и десантен кораб, откакто Путин нареди пълномащабно нахлуване в Украйна през февруари 2022 г., според украинските въоръжени сили и независими оценки на разузнавателния център с отворен код Oryx.

Пробивът в Крим дава на Украйна някои добри новини, след като нейната дългоочаквана контраофанзива по суша не успя да изтласка руските сили от окупираната територия в източната и южната част на страната. Политическите спорове в САЩ и Европейския съюз задържат повече от 110 милиарда долара финансова и военна помощ за Украйна, поставяйки под съмнение съюзническата подкрепа за Киев, докато войната наближава две години без видим край.

Със сигурност, въпреки че атаките са увеличили натиска върху руската отбрана на полуострова, както и върху линиите за снабдяване на нейните войски в окупираната Южна Украйна, те вероятно ще имат ограничено въздействие върху развитието на бойното поле, като боевете на сушата до голяма степен са в задънена улица.

И все пак успехът на Украйна в морето е още по-забележителен, защото тя няма собствени военни кораби. Вместо това, тя предизвиква военноморското превъзходство на Русия, използвайки ракети и безпилотни морски дронове.

Украинските атаки принудиха Русия да приеме "по-постоянен модел на базиране по източното крайбрежие на Черно море, прехвърляйки активите си далеч от Крим“, се казва в доклад на базирания във Вашингтон "Институт за изследване на войната“ (ISW).

Доставките на британските крилати ракети Storm Shadow и френските крилати ракети Scalp помогнаха на Украйна да наклони баланса в своя полза, позволявайки й да избегне противовъздушната отбрана, за да нанесе точни удари по руски цели.

Набезите се оказаха толкова ефективни, че помогнаха на Украйна да пресече усилията на Кремъл да блокира износа на зърно през Черно море, след като през юли Москва се отказа от сделка, сключена с посредничеството на ООН и Турция, която гарантира безопасно преминаване на кораби. Украйна е изпратила 10 милиона тона стоки, предимно зърнени храни, през коридора от август насам.

Руският флот "вече не е в състояние да оперира в западната част на Черно море“, заяви украинският президент Володимир Зеленски на 24 октомври, наричайки това "историческо постижение“ за страната си. Въпреки че украинските сили все още не са установили пълен огневи контрол над Крим и неговите води, "ние ще го направим. Въпрос на време е“, увери той.

Украинският флот съобщи в четвъртък, че шест руски военни кораба действат в Черно море, но също така обвини Москва, че е изключила транспондерите за местоположението на корабите.

Потъването на флагманския руски ракетен крайцер "Москва“ през април миналата година беше най-известната загуба. Украйна обяви, че нейните ракети "Нептун" са ударили кораба, който е потънал след избухнал пожар. По това време Русия твърдеше, че корабът е потънал в буря, въпреки че видео в социалните медии противоречи на това обяснение.

Мостът през Керченския проток, свързващ Русия с Крим и използван за снабдяване на силите на Москва, беше атакуван два пъти, през октомври миналата година и през юли. През септември Украйна удари друга корабостроителница на западния бряг на Крим, засягайки два военни кораба.

Украинците изстреляха крилати ракети по щаба на руския Черноморски флот в Севастопол през септември, причинявайки големи щети и това накара Русия да премести кораби в други пристанища, като Феодосия и Новоросийск.

Значението на удара във Феодосия не бе омаловажено и от Кремъл, който съобщи в рамките на часове, че министърът на отбраната Сергей Шойгу е информирал Путин за щетите на десантния кораб. Нападението дойде ден след като Путин присъства на церемония по издигане на знамето в Санкт Петербург на три нови военни кораба като част от корабостроителна програма, която според него има за цел "фундаментално подобряване на военноморската мощ на Русия във всички стратегически области“.

Русия не е коментирала местоположението на своя черноморски флот, въпреки че сателитните изображения показват, че корабите вероятно са се преместили от Севастопол след удара по щаба.

След тазседмичното нападение във Феодосия, флотът сега по същество разчита на Новоросийск. Все пак украинските военноморски дронове успяха да унищожат голям десантен кораб и там през август.

Руските планове за изграждане на военноморска база на юг по крайбрежието на Черно море в Абхазия се очаква да отнеме няколко години. Абхазия е международно призната като част от Грузия, която протестира срещу този ход.

Руският флот се оказа уязвим в Крим въпреки мащабните разходи за укрепване на отбраната на полуострова. Шойгу заяви малко след анексирането през 2014 г., че Русия ще инвестира 86 милиарда рубли (повече от 2,4 милиарда долара по това време) до 2020 г. в противовъздушна отбрана и морска пехота.

Проруският военен Telegram канал "Рибар“, който има 1,2 милиона абонати, насочи гнева си към командването на руския флот за последната загуба, като посочи с пръст "небрежността на Черноморския флот“.

Нито Киев, нито Лондон са потвърдили, че ракета Storm Shadow е била използвана при последното нападение, въпреки че британският министър на отбраната Грант Шапс приветства украинския удар.

"Господството на Русия в Черно море сега е предизвикано“, написа Шапс в X. "Това последно унищожаване на флота на Путин показва, че тези, които вярват, че войната в Украйна е в задънена улица, грешат!“