Германският канцлер Олаф Шолц ще приеме лидерите на САЩ, Франция и Великобритания за разговори за Украйна в Берлин в събота (12 октомври), е заявил високопоставен германски правителствен служител пред Bloomberg.

След това Шолц, президентът на САЩ Джо Байдън, френският президент Еманюел Макрон и британският министър-председател Кийр Стармър ще пътуват до американската военновъздушна база "Рамщайн" за допълнителни разговори с около 20 други лидери, включително украинския президент Володимир Зеленски и министър-председателите на Италия, Полша и Канада, е посочил служителят.

Основна тема на разговорите ще бъде изпращането на сигнал, че военната и финансовата подкрепа за правителството в Киев ще продължи, както и върху проучването на начини за осигуряване на справедлив и устойчив мир за Украйна, е обяснил служителят.

Отбелязва се, че Германия, която е най-големият доставчик на военна помощ за Украйна след САЩ, вероятно също ще обяви допълнителен пакет военна помощ по време на срещата, е добавил той.