Северна Корея е изпратила повече от един милион артилерийски снаряда в Русия, предава Bloomberg, като се позовава на източник, получил информация от разузнаването на Южна Корея.

От август насам Северна Корея е извършила около 10 доставки на оръжия за Русия, според информация, представена от южнокорейското разузнаване пред депутатите в Сеул на брифинг при закрити врати.

Освен боеприпаси, властите в Пхенян са изпратили и съветници в Русия за използването на боеприпасите, които – според информацията на Bloomberg – биха били достатъчни за около два месеца на фронта в Украйна.

Министърът на отбраната на Руската федерация Сергей Шойгу направи рядко посещение в Северна Корея в края на юли, за да се присъедини към празненствата за отбелязване на края на боевете в Корейската война от 1950-1953 г. Заедно с лидера на Пхенян Ким Чен-ун той участва в обиколка на най-новите оръжия на страната. Скоро след това Русия изпрати VIP военен самолет в Пхенян, разпалвайки опасенията, че Пхенян е на път да започне голям трансфер на оръжие с Русия.

Пхенян разполага с едни от най-големите складове в света на артилерийски снаряди и ракети, които са оперативно съвместими с оръжията от съветската епоха, пуснати на въоръжение от Русия за боевете в Украйна. Военната машина на Кремъл изгаря своите запаси и се бори за доставки за войната, която е вече втора година, коментира агенцията.

Припомня се, че Ким и Путин проведоха среща на върха в Русия през септември. През октомври Белият дом заяви, че Пхенян е предоставил 1000 контейнера с военно оборудване и боеприпаси на Москва.

Продажбите на боеприпаси биха могли да донесат стотици милиони или дори милиарди долари в касата на Северна Корея – страна, която е сериозно засегната от санкции.

Южнокорейското разузнаване твърди още, че Северна Корея е получила техническа помощ от Русия да постигне целта си да изведе обекти в космоса.

Северна Корея изглежда е във финалната фаза на пореден опит за изстрелване на сателит. САЩ и техните партньори предупредиха, че технологията, извлечена от космическата програма на Северна Корея, може да бъде използвана за усъвършенстване на нейните балистични ракети.