Сенатът на САЩ може да договори пакет от антируски санкции в случай на влошаване на ситуацията около Украйна още тази седмица. Това съобщи в понеделник Bloomberg, позовавайки се на свои събеседници от Конгреса.

"Надяваме се да обсъдим няколко последни точки, по които трябва да постигнем споразумение, след което можем да продължим напред“, цитира Bloomberg председателя на комисията по външни работи на Сената на САЩ Робърт Менендес (Д). Сенаторът от Демократическата партия Крис Мърфи вярва, че окончателните детайли могат да бъдат договорени "в следващия ден“. На свой ред сенатор Джим Риш (Р) каза, че е възможно да се "съобщи за напредък“ в дискусиите между двете страни.

Според Bloomberg американските законодатели все още не са стигнали до консенсус относно това дали трябва да се въведат ограничителни мерки срещу Руската федерация като превантивна мярка. Освен това депутатите спорят какви мерки могат да предприемат Съединените щати по отношение на газопровода "Северен поток 2“ в случай на влошаване на ситуацията около Украйна.

По-рано Менендес каза, че някои от санкциите, които се обсъждат в Сената на САЩ срещу Русия заради ситуацията срещу Украйна, могат да бъдат въведени преди инвазията, която се твърди, че Русия подготвя. Той не обясни какви санкции могат да бъдат въведени предварително. Американската администрация по-рано се противопоставяше на използването на санкции преди предполагаемата инвазия на Русия в Украйна, тъй като в противен случай те биха загубили възпиращия си ефект.

По-рано група демократи, водени от Менендес, внесоха в горната камара на законодателния орган на САЩ законопроект, наречен Закон за защита на суверенитета на Украйна от 2022 г. Той включва налагане на санкции срещу руския президент, министър-председателя, ръководителите на министерствата на външните работи и на отбраната, началника на Генералния щаб на въоръжените сили на РФ и други представители на военното ръководство. Освен това ограничителните мерки могат да засегнат газопровода "Северен поток 2“. Идентичен законопроект по-късно беше внесен и в Камарата на представителите на Конгреса.

Превод и редакция: Иван Христов