Благодарение на войната в Украйна, Русия и Китай се сближиха – техният уникален съюз може да има дълбоки последици за света като цяло и за САЩ в частност, отбелязва Bloomberg. Най-силната обединяваща сила за Владимир Путин и Си Дзинпин е общото им недоверие към Вашингтон.

След началото на пълномащабните военни действия, Западът започна пакет по пакет да въвежда антируски санкции, а Пекин се превърна в най-важния дипломатически и икономически партньор на Русия, пише изданието. Благодарение на него Кремъл се съпротивлява на принудителната изолация, което е добре илюстрирано от посещението на Путин на форума "Един пояс, един път“.

Освен това обемът на търговията между двете страни рязко се е увеличил и през миналата година възлиза на 190 милиарда долара, отбелязва медията. Китай се превърна в най-големия търговски партньор на Русия, представляващ до 20% от целия внос миналата година. Китай заменя напусналите западни компании, като доставя електроника, автомобили и дрехи, а Русия отговаря, като продава природни ресурси, най-вече петрол.

Това сътрудничество също помага на Си Дзинпин да постигне дългосрочната си цел за укрепване на юана на световния пазар и подкопаване на хегемонията на долара. Украинският конфликт е допринесъл повече за напредъка на този фронт, отколкото десетилетия усилия от страна на китайското правителство, посочва американският вестник. Миналата година износът за Русия, платен в юани, е нараснал 32 пъти, а през първите осем месеца на 2023 г. обемът му е нараснал с 62%.

Въпреки ограниченията в подкрепата от страна на Пекин, отношенията между двете страни сега стават все по-симбиотични, смята изданието. Китай се опитва да балансира икономическите ползи, които извлича от силните си връзки с Русия и имиджа си на неутрален посредник, който следва отговорна политика на международната сцена. За САЩ и Запада като цяло съюзът между Русия и Китай представлява доста сериозен противник в надпреварата за възстановяване на световния ред, подчертава Bloomberg.