В началото на януари държавният дълг на САЩ надхвърли 34 трилиона долара и продължи да расте. Темпът на нарастване на държавния дълг е толкова висок, че скоро Съединените щати ще трябва да харчат повече годишно за плащане на лихви по дълга, отколкото страната харчи за национална отбрана.

В същото време, както отбелязва Bloomberg, Вашингтон продължава да изтласква този проблем на заден план. Въпреки безбройните оплаквания, предупреждения и обещания да се направи нещо, затвореният в безизходица Конгрес среща трудности да постигне споразумение и да намали федералните разходи.

Междувременно прогнозите са разочароващи. Според Бюджетната служба на Конгреса годишната лихва по дълга ще достигне 1,4 трилиона долара до фискалната 2033 година и 5,4 трилиона долара до фискалната 2053 година.

"Сега сме в спирала – това е бавна спирала, но все пак е спирала – на растящ дълг и нарастващи плащания по дълга“, предупреди ръководителят на бюджетната служба на Конгреса Филип Суагел.

Бившият министър на финансите Робърт Рубин заяви наскоро пред Bloomberg TV, че икономиката е "в ужасно положение“, а авторът на Черния лебед Насим Никълъс Талеб предупреди, че "спиралата на дълга е като спирала на смъртта“.