Северноатлантическият алианс (НАТО) е ограничен в реакциите си на действията на Руската федерация в Черно море. И смята, че няма ефективни инструменти, които да не доведат до директна ескалация, пише Bloomberg.

Организацията на Северноатлантическия пакт има все по-сложен проблем в задния си двор: как да се противопостави на последиците от войната на Русия , без да предизвика допълнителна ескалация.

Руските атаки принуждават корабите с украинско зърно да поемат по нов маршрут покрай румънското крайбрежие. И това доближава заплахата от атаки до бреговете на НАТО. Миналата седмица румънските радари засякоха нахлуване на дрон, а България откри дрон на своя територия, допълва РБК-Украйна.

В момента НАТО третира това като инциденти. Според дипломат  този въпрос ще бъде повдигнат на среща на министрите на отбраната в Брюксел тази седмица.

Според високопоставен служител на правителството на САЩ съюзниците от НАТО се опитват да получат повече информация за инцидентите с останките на дронове и предупреждават Москва за рисковете от ескалация. Сред другите провокации, неотдавнашните инциденти повдигат въпроса дали средствата на НАТО в Черно море са достатъчни за предотвратяване на атаките.

Друг европейски дипломат е заявил, че НАТО е изправен пред противник, който е упорит в Черноморския регион, оставяйки съюзниците да мислят, че възможностите за неескалация са ограничени.

За разлика от Арктика и Балтика, където Русия е заобиколена от страни от НАТО, само Румъния, България и Турция са членове на алианса от шестте държави, които имат излаз на Черно море, пише Bloomberg.

Що се отнася до ударите на Украйна срещу Русия, френски служител е коментиралпред изданието, че съюзниците трябва да бъдат подготвени за безразборни атаки от вражеските сили в региона.