След петрола Русия вероятно създава сенчест флот за износ на втечнен газ, пише Bloomberg.

В месеците, последвали нахлуването в Украйна и наложените в отговор наказателни западни ограничения, Русия натрупа флот в сянка, който да превозва нейния петрол по света. Сега има все повече доказателства, че Москва е започнала да прави същото и с втечнения природен газ.

Газът е от ключово значение за плановете на Кремъл да увеличи износа, да попълни държавната хазна и да финансира военната си машина - но за това е необходим по-голям дял от световния пазар на втечнен природен газ, след като някогашната печеливша търговия с газопроводи в Европа е почти прекъсната. Досега плановете за разширяване са възпрепятствани от санкциите на САЩ, които не допускат чуждестранни компании и спират доставката на специализираните, готови за работа в ледовете кораби, които са жизненоважни за достигане до арктическите съоръжения.

Според Equasis, глобална база данни за корабоплаването, собствеността върху най-малко осем кораба е била прехвърлена на малко известни компании в Дубай през последните три месеца. Четирите кораба са от ледов клас и вече са получили разрешение от Москва да преминат през руски арктически води това лято.

Детайлите са поразително подобни на маневри за създаване на сенчест петролен флот, включително използването на непрозрачни компании и кораби, толкова стари, че обикновено биха били изведени от експлоатация.