САЩ и Великобритания са все по-загрижени, че Русия споделя секретна информация и технологии с Иран, които биха могли да доближат Техеран до разработването на ядрени оръжия, пише Bloomberg.

Според неназовани западни служители, запознати с въпроса, Кремъл е засилил сътрудничеството с Иран през последните месеци заради амбициите му да се сдобие с ядрени оръжия. Междувременно МААЕ (Международната агенция за атомна енергия), надзорният орган на ООН, заяви, че нивото на ядреното гориво в Иран се е повишило между юни и август.

Развитието на ситуацията е обсъдено от американски и британски официални лица във Вашингтон тази седмица, когато министър-председателят Кийр Стармър се срещна с президента Джо Байдън в Белия дом. Те са описали развитието като "тревожно" и са подчертали "ескалиращите военни връзки между Русия и Иран".

"Администрацията на Байдън остава дълбоко загрижена за ядрените дейности на Иран", според говорител на Съвета за национална сигурност на Белия дом. "Байдън даде да се разбере, че Съединените щати са готови да използват всички елементи на националната си мощ, за да предотвратят ядрена ескалация от Иран", посочи още говорителят в събота (14 септември).

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен предположи по време на скорошно посещение в Лондон, че Русия обменя ядрени технологии с Техеран, като заяви, че Москва е получила партида ирански балистични ракети Fath-360.

"От своя страна Русия споделя технологии, които Иран търси – това е двупосочна улица – включително по ядрени въпроси, както и известна информация за космическите програми", подчерта Блинкен.

Блинкен и британският външен министър Дейвид Лами се съгласиха по време на разговори в Лондон, че "ядрената програма на Иран никога не е била по-напреднала", се посочва в съвместно изявление на Държавния департамент на САЩ, публикувано в събота.

Иран настоява, че не се стреми да разработва ядрени оръжия, въпреки че има опасения, че може да разработи такова в отговор на ескалиращото напрежение с Израел.

Министрите на външните работи на Г-7 осъдиха "износа на Иран и покупката на ирански балистични ракети от Русия" в съвместно изявление в събота, като го нарекоха допълнителна ескалация на военната подкрепа на Иран за войната на Русия в Украйна и призоваха за нейното незабавно прекратяване.