Русия планира да увеличи военните разходи с една четвърт в бюджета за 2025 година, съобщава Bloomberg, позовавайки се на разчета на Москва за следващите три години.

Така в руския бюджет за следващата година разходите за отбрана ще възлязат на 13,2 трилиона рубли (142 милиарда долара) срещу 10,4 трилиона рубли през тази година. Това се равнява на 6,2% от БВП на страната. Според изчисления на Bloomberg, базирани на данни от проекта, руските военни разходи ще възлизат на 5,6% от БВП през 2026 година и 5,1% през 2027 година.

Общо през следващата година Кремъл ще похарчи около 40% от федералния бюджет за армията и други служби за сигурност. Това е повече от общите средства за образование, здравеопазване, социална политика и икономическа подкрепа.

В същото време класифицираните позиции на бюджетните разходи през следващата година ще възлизат на 12,9 трилиона рубли, което е около 30% от общата оценка.

"Кремъл продължава да увеличава военните разходи, докато силите му напредват бавно в Източна Украйна във война, която според оценките на западните разузнавателни агенции е коствала стотици хиляди руски жертви“, пише Bloomberg.

В същото време документите показват, че руското правителство очаква да намали бюджетния дефицит през следващата година до 0,5% от БВП чрез увеличаване на приходите от газ и т.нар. непетролни приходи.

Bloomberg предполага, че прогнозираният бюджетен дефицит може да е оптимистичен въз основа на опита от текущата година. В момента прогнозата на правителството за бюджетния дефицит за 2024 година е 1,7% от БВП, въпреки че още през юни планираха с 0,6 процентни пункта по-малко.