Русия подготвя дипломатическа офанзива с държави, които смята за приятелски, включително Китай и Саудитска Арабия, за да отблъсне стремежа на Украйна и нейните съюзници да изолират допълнително Москва от световната финансова система, пише Bloomberg.

Документи, видени от Bloomberg и разкази на служители в страните от НАТО, запознати с плановете на Москва, дават поглед отвътре към начина, по който функционира руската дипломатическа машина, и към начина, по който Кремъл гледа на отношенията с някои от най-близките си партньори.

Москва разработва тактики и планира десетки срещи преди октомврийската среща на Специалната група за финансови действия (FATF), на която се очаква Украйна и нейните съюзници да се опитат да включат Русия в черния списък.

Русия е отстранена от FATF след нахлуването в Украйна през февруари 2022 г., но досега не е включена в черния списък на организацията. Според правилата на FATF дори няколко членове на дадена група могат да бъдат достатъчни, за да се спре вземането на подобно решение.

Според Bloomberg, освен че се опитва да блокира бъдещи опити за включване на страната в списъка, Русия сега се надява, че нейните партньори ще ѝ помогнат да възстанови членството си във FATF.