Русия се готви да изпрати повече "кадировци" и затворници в Украйна, за да компенсира недостига, оставен от наемниците на ЧВК "Вагнер“, съобщава Bloomberg.

Украйна води настъпателни действия край град Бахмут в Донецка област и това принуждава руските части да се прегрупират.

Отбелязва се, че Русия е прехвърлила голям брой войски в Бахмут, след като ЧВК "Вагнер" обяви изтеглянето си от града в края на май, оставяйки след себе си недостиг на войски в окупираните региони на Украйна.

Бунтът на лидера на ЧВК Вагнер Евгений Пригожин лиши руските сили от някои от най-силните бойци на фронта. Руското министерство на отбраната все още не е разкрило колко наемници са подписали договори да се присъединят към армията преди крайния срок 1 юли.

Bloomberg пише, че глобално напускането на "вагнеровците" няма да промени хода на войната в Украйна. Руският президент Владимир Путин обаче се опитва по всякакъв начин да избегне нова вълна на мобилизация, така че Кремъл ще бъде принуден да изпрати още повече "кадировци“ и затворници на фронтовата линия.

Заместник-председателят на руския Съвет за сигурност Дмитрий Медведев заяви, че руското министерство на отбраната е в състояние да наеме 185 000 нови войници на договор.

Европейски служители твърдят, че след като е поело набирането на затворници, руското министерство на отбраната постоянно е увеличило броя на затворниците в армията до около 15 000 души. Около 2000 души служат в т. нар. наказателни военни подразделения "ШтормZ".

Русия използва наемници на ЧВК Вагнер във войната срещу Украйна. В същото време Кремъл отричаше пряка връзка с наемниците.

Путин обаче призна миналата седмица за първи път, че ЧВК Вагнер е получила държавно финансиране. Освен това руският журналист Дмитрий Кисельов наскоро заяви, че силите на Вагнер са получили повече от 9,8 милиарда долара под формата на държавни договори.