САЩ са предупредили своите съюзници, че Русия може да изпрати ядрени оръжия в Космоса за унищожаване на сателити още в рамките на тази година, съобщава Bloomberg, като се позовава на източници.

Предполагаемите амбиции на Кремъл са подкрепени от докладите за нарастваща конкуренция между САЩ, Русия и Китай за развиване на "възможности за нападение“ в Космоса. Новата космическа надпревара контрастира с тази от годините на Студената война, когато двете суперсили сключиха поредица от споразумения за контрол на въоръженията, предназначени да предотвратят "въоръжаването“ на Космоса.

Сегашните оценки показват, че Русия няма планове да унищожава орбитални оръжия. Съществува обаче риск от инцидент и ядрена експлозия, която може потенциално да засегне около една трета от сателитите и да повреди комуникационните системи на Земята.

Въздействието на всяка експлозия ще зависи от размера на бойната глава и ефектите не означават непременно унищожаване на сателити, но може да предизвикат проблеми, изискващи корекции на грешки, обяснява източник на агенцията.

САЩ и техните съюзници работят, за да разубедят Русия да разгърне тази своя нова способност, особено чрез ангажиране чрез Китай и Индия, за които се смята, че имат голямо влияние върху Кремъл.